Valóban bűn a hibázás?

Nagyon sok tévhit kering a hibázásról és az angol nyelvtanárok általában ki akarják irtani a nyelvórákról. Pedig a hibázás nem bűn, sőt a nyelvtanulás része és teljesen természetes. Nem kell rosszul érezned magad, bocsánatot kérni, ideges lenni, vagy éppen szomorú, ha angol órán hibázol. error-101406_1280

Gondolj bele. Tanulsz egy nyelvi elemet és tegyük fel, akkor találkozol vele életedben először. Egy jó módszer szerinti nyelvóra alapján a tanár leprezentálja órán, utána kérdez téged, majd egymást kérdezitek. Természetes, hogy hibázol, mert akkor beszélsz abban a szituációban először, illetve nem beszéltél még eleget. Ez egy természetes folyamat. Ennek a nyelvi elemnek le kell ülepednie az agyban, többször kell vele találkozni, hogy használatba kerüljön, és élő elemmé váljon a nyelvedben. Ehhez idő kell, nem az első óra után fogod használni. Azonban kommunikatív, célnyelven történő nyelvtanítással sokkal gyorsabban használatba kerül, mint egy fordítós-szómagolós órán. Már pár hét után jelentős a fejlődés.

Ismét csak a gyerekekhez tudom hasonlítani ezt a jelenséget is, mint a nyelvtanulást. Egy gyerek ha leül például rajzolni, vagy írni, rengetegszer próbálkozik, míg sikerül neki az, amit szeretne. Hibázik folyamatosan, de ez nem töri le őt. Addig ír, vagy rajzol, míg sikerül.

A felnőtteknek is ugyanígy kell hozzá állni a nyelvtanuláshoz. Sokszor kell azt a nyelvi elemet gyakorolnod, míg helyesen elmondod. Ehhez természetesen megfelelően felépített tananyagokra, szituációkra van szükség. Ezt a tanár biztosítja az órán. Neked pedig az a dolgod, hogy kitartó legyél, hosszú távon tervezz a tanulásban és a legfontosabb: türelmes legyél önmagaddal. Az óra az a hely és idő, ahol nyugodtan hibázhatsz, gyakorolhatsz. A hibák visznek előre a fejlődésben.

A hibákat tudjuk csoportosítani, és meglepő, de ebből a három csoportból csak egy igényel javítást. A három csoport a következő:

1. a nyelvbotlás

Ez az a hiba, ami akár anyanyelviekkel is előfordul, nem kell javítani. Például egy középhaladó vagy haladó tanuló beszél folyamatosan egy témáról, közben „megbotlik” majd a következőkben ismét jól mondja azt, amit előzőleg nem. Ha a tanár közbeszól, miközben a tanuló beszél, akkor kizökkenti a gondolatmenetéből és nem tud visszatérni oda ahol volt, vagy nagyon nehezen. Ha van több ilyen is, akkor pedig még el is veheti a kedvét a tanár a beszédtől. 

2. a próbálkozás

Ez az a kategória, amikor a tanuló olyan dolgot akar közölni, amit még nem tanult, ez nyilván kihívást jelent. Tehát közli azt a bizonyos dolgot a legjobb tudása szerint. Egy tanár ilyenkor általában vagy kijavítja és helyesen elmondja az adott nyelvi elemet, vagy letolja a tanulót, hogy ezt majd később fogják venni. Hagyni kell őt kibontakozni, nem baj, ha hibásan mondja el, amit szeretne. Ugyanis ez is kommunikáció és ugye a nyelvvel az a célunk. Nyilván idővel egyre jobban és jobban fogja magát kifejezni. Ezt a hibát sem kell javítani.

3. a valódi hiba

Ez az, amire figyelni kell! Ez az a szituáció, amikor egy új nyelvi elemet, szókincset tanul a tanuló egy tanórán és ilyenkor a tanárnak mindig javítania kell. Törekszünk arra, hogy a prezentáció és a gyakorlás tökéletes legyen, 100%. Ilyenkor javítunk. Ezt a tananyagot addig drillezzük, tehát ismételjük, amíg hibátlan nem lesz, erre törekszünk.

Hogyan hagyja el a tanuló a hibákat?

Nagyon sok beszéddel, illetve értéssel. Sokszor van, hogy a tanuló nem kezdő és sok rosszul betanult szerkezetet, szókincset hoz magával a tanfolyamra. Ekkor sok gyakorlatot adunk neki, minél többet kap, annál több jön vissza. Természetesen többet adunk, mint amit visszakapunk, mert az értés mindig több mint a beszéd. A beszéd pedig egyre több és több lesz.

Tehát ne félj hibázni! A hiba a célelérés folyamatának mellékterméke, pozitív dolog, és segíti az utadat az angol nyelv elsajátításához.

One thought on “Valóban bűn a hibázás?

Comments are closed.