Milyen egy hatékony angol tanfolyam?

Egy hatékony angol tanfolyam mindenképpen akkor hasznos, ha angolul folyik 100%-ban. Magyarnak nincs helye az angol órán semmilyen formában és százalékban. Az nem segítség, ha magyarul mondjuk el az angol tananyagot. Lehet hogy kényelmesen hangzik, és könnyebbnek tűnik, de csak tűnik. A fordítás gátolja az értést és az angolul való gondolkodás kialakulását.conversation-799448_640

A tanfolyam része az is kell, hogy legyen, hogy bizonyos szabályokat felállítunk a tanfolyam kezdetén, mert így lesz összetartó egy csoportos tanulás. Tanulóimmal például a tanfolyam első tíz percében lerakjuk a szabályokat magyarul, hogy érthető legyen minden és meg is beszéljük azokat. Így biztosítható csak a fegyelmezett tanulás és ez a tanulók érdeke.

Az tanóra célszerű, ha ismétléssel kezdődik. Az előző órán vett tananyagot hasznos átismételni a csoporttal pár percben, így ráhangolódnak az órára. Itt már a házi feladatot, vagyis a „homejoy”-t megírták, tehát mehet az önálló munka.

A tanóra 4 fázisban folyik ezután.

  • Előkészítés: az adott tananyag felvezetése, ez már ad egy mély értést a tanulónak. Nem a fő tananyag ugyan, de egy bevezetése. Például ez lehet egy kép, ami kapcsolódik a tananyaghoz és a tanulók ezzel kapcsolatban, szintjüknek megfelelően elmondják a kép tartalmát, mit látnak rajta, mi lehet a történet. Vagy lehet egy témakör, melyre összegyűjtik a tanulók, ami eszükbe jut, ötleteket gyűjtenek róla.
  • Prezentáció és annak megértése: ez talán a legfontosabb része az órának. A tanár teljes megértést kell, hogy adjon a tanulónak, ez szintnek megfelelő kell, hogy legyen, hogy esélye ne legyen a tanulónak félre érteni, vagy nem megérteni. Például kezdő diákoknál sok-sok kép segít a megértésben, haladóbb diákoknál pedig sok magyarázat, de ott is lehet kép.
  • Felkészítés a gyakorlásra: Ezt is prezentálni kell, ilyenkor a tanár kérdezi a diákokat és ők válaszolnak, közben javít, hogy hibátlanul menjenek majd a pármunkába.
  • Gyakorlás és kontroll: Ha az előző fázisban eleget gyakoroltak a diákok, akkor itt magabiztosan folyik a tanultak elmélyítése. Ez is egy fontos tanulási fázis, hiszen itt a diákok egyre jobban érzik, hogy meg tudnak szólalni és egyre többet dolgoznak önállóan, hibátlanul, mernek segítséget kérni, ha kell és ez a cél. A tanár csak figyel, instrukciókat ad, ha kell.

Ezután szinttől függően jöhet egy kis írás is, például lehet írni példamondatokat vagy néhány kifejezést, szót. Itt már láthatnak leírva dolgokat a tanulók, hiszen már eleget hallottak, beszéltek. A hallás utáni megértés és beszédkészség után pedig az olvasás jön. Ezután pedig az írás. Írják a példamondatokat, de a legtöbb írás otthon zajlik, azzal kapcsolatban, amit órán tanultak.

Ez szituációtól függ, mennyi írás kell, és mikor, de ez a tanár feladata koordinálni. A házi feladatnak, pedig mindenképpen az órán vett tananyaghoz kell szorosan kapcsolódnia. Ettől lesz élvezetes az írás és az otthoni, önálló tanulás. Sajnos manapság ez is ritka, hogy ilyen házi feladatot kapjanak a tanulók, pedig ha nehéz, ismeretlen dolgokkal van tele, az elveheti a kedvét a tanulónak. Tanulóim például mindig megírják a „homejoy” otthoni feladatukat és nagyon ritkán van, amikor segítség kell.

Ha egy tanuló hiányzik a tanóráról, ami indokolt esetben történik, akkor van lehetőség pótló órára. Ez azért van, hogy ne maradjon le. Az nem megoldás, hogy átküldöm a tananyagot. Nem küldök át semmit, csak ha éppen azt tanuljuk. Hiszen úgy nem ér vele semmit, szinttől függően, nem tudja, mi lett volna a prezentáció, így egy tanárnak felelőtlenség elküldeni. Illetve a készségek sorrendje is fontos, hogy először hallja az új tananyagot, utána beszéli, utána látja leírva, olvassa, majd ő is leírja hiba és félreértések nélkül. Egy tananyag akkor válik hasznossá, ha azt prezentálják, nem „papírokat gyűjtünk” hanem értést és készségeket fejlesztünk.

Tehát ez a pedagógia, módszertan, órai felépítés működő képes. Élvezetes a tanulás, értelmet nyernek a tanórák, hiszen a tanulás órán történik és nem házi feladatként van otthonra, ahol a tanuló gürcöl vele, mert nem volt megfelelő felépítés előtte.

Ha tanfolyamot keresel, mindenképpen ilyet érdemes választani.