Megtanulhatsz ingyenes anyagokkal angolul?

Mint már korábbi írásaimban említettem, a beszéd készség fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanulj angolul. A beszédet pedig csak beszéddel lehet fejleszteni, gyakorolni.  road-sign-798175_640  

Rengeteg ingyenes anyag van a neten, többségük teszt formájában. Ezzel ugye az a gond, hogy nem teszt formájában, hanem élő szituációkban találkozol az angol nyelvvel az életben.
Gyakorlásnak jó, én is szoktam teszt jellegű feladatot adni otthonra a tanulóimnak, illetve nyelvvizsga felkészítő csoportoknál használom őket.  Azonban a legtöbbször órán olyan anyagokkal (sztorik, kép sztorik, olvasmányok) dolgozunk, mely a lehető legjobban tehető kommunikatívvá és alkalmas annak támogatására, hogy az óra 100%-ban angolul menjen.  Azonban csak teszteket használni nyelvtanuláshoz nem elég, sőt kevés.

Valamint nem az a gond hogy egy tananyag ingyenes-e vagy sem. Fizetős tananyag is lehet olyan, ami nem fejleszti a készségeket és nem visz előre az angol tanulásban. Többségük ilyen.

Mindenképpen olyan tananyagot kell választanod, ami angol nyelvű, sztori jellegű, szintednek megfelelő. Valamint ha ténylegesen meg akarsz tanulni angolul, akkor élő tanfolyammal teheted teljessé. Hiszen a már említett nyelvi készségek: hallás utáni megértés, beszéd, olvasás, írás egyike sem felejthető ki a komplex nyelvtanulásból.

A tanfolyam 100%-ban angolul kell, hogy menjen. Nem elég az, ha kicsit beszélsz angolul a tanfolyamon, vagy ha 70-80 %-ban. 100%-ban kell, hogy angolul folyjék az óra. Magyarnak nincs helye az angol órán semmilyen formában és százalékban, akármilyen szintű angol csoportról beszélünk.

Hallottam nem egy tanulómtól, hogy úgy tanultak angolt régebben, hogy azt mondta nekik a tanár: „Először meg kell tanulni a nyelvtani szabályokat, szavakat, utána majd beszélünk.” Ez nem megfelelő módszer és csak sikertelenséget, stresszt okoz a tanulónak. Nem fog megtanulni angolul. Miért? Mert a nyelvtant, szavakat a nyelvvel együtt tanulod meg és nem külön-külön. Nem absztrakttá kell tenni egy élő nyelvet, hanem minél életszerűbbé, természetesebbé. Az a jó módszer. Ezért tartom az egyetlen és a legjobb módszernek a sztorikon, olvasmányokon keresztül tanulást, mert az természetes, sikerélményt okoz, és a tanuló nem veszíti el a motiváltságát. A csoportban való tanulás pedig még fokozza ezt. Erről egy korábbi cikkemben már írtam. Itt elolvashatod.  

 Az is nagyon fontos, hogy kerüld a magyar-angol és angol-magyar szótárakat, hiszen azok is csak hátráltatnak, nem fejlesztenek készségeket. Ha szótárt keresel, csak az angol-angol az, ami hasznos lehet számodra, hiszen  angol nyelven keresztül értesz meg valamit, amit nem tudsz. Ez fejleszti az értés készségedet.  

Tehát többek közt ezért sikertelenek a tanulók és hagyják abba sorra az angol tanfolyamokat, mert tesztekből próbálják tanítani nekik az angol nyelvet, élettelen anyagokkal, és amikor oda kerülnek, hogy meg kell szólalni, beszélni kell, előjön a nyelvi blokk. Ezt a nyelvi blokkot természetesen sok beszéddel lehet feloldani, aminek nyilván órán kell történnie, hiszen erre való az angol tanfolyam. Nem pedig arra, hogy szabályokkal, szómagolással foglalkozz, illetve ezeket írogasd, hiszen ezt egyedül is meg tudod csinálni otthon. A beszédet azonban nem, hiszen nem tudsz magadban beszélni otthon. Vagyis lehet, de az nem életszerű és nem javít ki senki 🙂 . 

Tehát mindenképpen azt tanácsolom, hogy túlnyomórészt sztorikon, olvasmányokon keresztül tanuld a nyelvet természetesen, tesztfeladatokat limitáltan használj, valamint vegyél részt élő tanfolyamon. Ezekben mindben tudok segíteni, ha megkeresel.