Hogyan tanulj angolul?

Nagyon sokan felteszik ezt a kérdést. A magyarok mindössze körülbelül 19 %-a beszél angolul. A sok sikertelenség a nem megfelelő oktatáson, pedagógián alapszik. A mai nyelvoktatás többnyire információ átadásról szól, minimális kommunikációval. Pedig a nyelv elsődleges szerepe a kommunikáció. Erről kellene, hogy szóljon a tanulásod, a tanóra.board-776688_640

Egy nyelvet készségeken keresztül lehet elsajátítani. Nem úgy hogy információkkal és szavakkal „tömi tele” a tanár a fejedet az angol tanfolyamokon. Mivel egy nyelvet kommunikációra használsz, mindig új és új szituációkkal találkozol az életben, ezért kell a készségeket fejleszteni. Nem az a lényeg, hogy a hány szót tudsz, hanem az, hogy ki tudod-e magad fejezni egy adott szituációban és meg tudod-e értetni magad bárhol bármikor, mindenféle probléma nélkül. Ezért nem működik, hogy szavakat és nyelvtani szabályokat magoltatnak a tanulókkal, az nem válik élő nyelvvé beszédgyakorlás nélkül. A magolás helyett az automatizmus kialakítása kell, hogy cél legyen, az élő nyelven keresztül.

Hogyan lehetséges ez?

Úgy hogy az angol nyelvet angol nyelven keresztül tanulod, angol környezetben fordítás, nyelvtani szabályok, és szómagolás nélkül. Ha belegondolsz, így tanultad az anyanyelvedet is. Ez a módszer működik. Ha működne a magolós módszer, akkor sok-sok angolul beszélő nyelvtanuló lenne az országban és nem félnének beszélni, de nagyon kevés van.

A szómagolásnak azért nincs értelme, mert a szavak ki vannak véve a szövegkörnyezetből, szituációból, így értelmüket vesztik. Az pedig már csak hab a tortán, hogy magyarul tanulod meg a szavakat, ami hátráltat. Ez nem vezet sehova, csak sikertelenséghez.

A már említett négy készség: hallás utáni megértés, beszéd, olvasás, írás. Ebben a sorrendben fontos egy nyelvi elemet megtanulni. Ezek sorrendjét általában megfordítják az iskolákban, sokszor az írással kezdik. Innen ered az, hogy nem tudnak beszélni, illetve helytelen lesz a kiejtése a tanulóknak. Mivel előbb látják leírva az adott szót, mint kellene. A beszédkészség alapja a hallás utáni megértés. Először sok angolt kell hallanod, angol környezetben, utána beszélsz. A sok hallgatás az értést fejleszti. Ha elég angol nyelvet hallasz, egy idő múlva elkezd megnyilvánulni beszédedben. Először csak kis része, utána egyre több és több. Végül kialakul az automatizmus és nem félsz többé megszólalni angolul. Az idő mindenkinél más, mikor kezd el beszélni. Ha eleget beszélted az adott szituációt, szituációkat akkor utána jön az olvasás, ezután az írás. Így leszel sikeres nyelvtanuló.

Tanóráimon is ugyanezt a sorrendet követem, hiszen így hatékony a tanulás. A tanulás 100 %-ban angolul folyik, spontán tanulod az angolt, élő nyelvi környezetben. Először hallasz egy adott szituációt, ha eleget hallgattad, te eljátszod, vagy elmondod többször, utána látod leírva, olvasod, végül leírod. A házi feladat csakis abból ered, amit órán megtanultál, így élvezettel írod meg, minden gond nélkül. Ezért nevezem én a házi feladatot „homejoy-nak”, hiszen ezt már élvezetből csinálod. Csak olyan feladatokat adok otthonra, amivel órán foglalkoztunk és megtanultunk. A tanulás órán történik és nem otthon, mint sok tanfolyamon. 

Tehát ha angol nyelvet szeretnél fejleszteni, és nem tudod hogyan, mindenképpen olyan lehetőséget válassz, ahol a kommunikációra fektetik a hangsúlyt és a nyelvi készségek fejlesztése a kulcsszerep a tanórán. Ha te nem beszélsz órán, hanem csak hallgatsz és jegyzetelsz, akkor nem fogod elsajátítani az élő nyelvet. Ugyanis a módszer a fontos, nem pedig az hogy Angliában tanulsz vagy Magyarországon, Skype-on vagy személyesen, anyanyelvi tanártól vagy sem. A tanulási módszer a lényeg, hiszen ha te nem vagy aktív órán, nem beszélsz, akkor nem hasznos az óra, az idődet vesztegeted.