Csoportos vagy egyéni angol tanulás?

Sok tanuló gondolja azt, hogy magán tanárral kettesben a legjobb angolt tanulni, hiszen ő csakis rád figyel és „személyre szabottan” tanít. Igen, bizonyos vagy kivételes helyzetekben szükséges a az egyéni tanulás, például akiknek nagyon kevés az idejük, vagy több műszakban dolgoznak, és nem tudnak beilleszkedni egy állandó csoportba.personal-109965_640

Azonban az igazság az, hogy a csoportos tanulás sokkal hatékonyabb minden téren, mint az egyéni tanulás.

Miért hatékonyabb a csoportos tanulás?

Több irányból jön a kommunikáció és ez életszerűbb, természetesebb. Emberek vagyunk, társas lények és nem remete módjára éljük életünket, vagy csak 1-1 emberrel tartva a kapcsolatot. Egy csoportban nem csak az angol nyelvet tanulod, egy csoport sokkal többet ad, mint azt képzeled. Szocializációt, türelmet, a másik segítését tanulod meg, ami az élet más területein is hasznos. Ezek nyilván kölcsönösek a csoportban.

A nyelvtanulás sokkal lendületesebb, sikeresebb, frusztráltságtól mentes, örömteli lesz. Megtanulsz egy nyelvet, készségek fejlesztésén keresztül, egyáltalán megtanulsz hatékonyan tanulni. A mély értés, mely kulcs fontosságú az angol nyelvtanulásban sokkal jobban és hamarabb kialakul, mint az egyéni tanulás során. Sok tanuló, amikor elkezd csoportban tanulni, megtanul értelemmel olvasni, megszereti az olvasást is, ami sajnos manapság háttérbe szorul. Van, aki az írással van így. Azonban mind a négy alap készséget fejleszted az angol tanfolyamon azonos mennyiségben. Rájössz majd, milyen nagy öröm tanulni, olvasni, írni és ezt máshol is hasznosíthatod az életben. 

Egy csoport nem egyoldalú, mint egy egyéni óra, sokkal színesebb, mivel a tudás és a kommunikáció nem egy helyről jön. Erre mondják sokan, hogy „megtanulom a rossz kiejtést vagy beszédet”. Ez is egy tévhit, hiszen a tanár már akkor engedi a tanulót a gyakorlásba, amikor már kicsi az esély a hibázásra, és jelen van, mindig tud segíteni. Ha a valaki hibázik, akkor a tanár ott van és javít. A hibázás pedig nem bűn, hanem velejárója a tanulásnak. Erről ITT tudsz bővebben olvasni.

Sokan mondják, hogy „visszahúz engem a csoport, vagy én húzom vissza a csoportot”. Ha az óra magyarul folyik, akkor minden egyes leállás a magyar miatt visszahúz, ez egyértelmű, sőt mint ahogy azt már korábban írtam, maga a magyarul tanulása az angolnak húz vissza a legjobban. Viszont ha angolul folyik a tanítás, akkor minden leállás hasznos, hiszen ismétlés, illetve készségfejlesztés számodra. Ez mindenkinek a hasznára válik a csoportban. Nincs olyan csoport, ahol ne lenne valaki vagy lassúbb, vagy gyorsabb, kevesebbet szeret beszélni, vagy többet, bátrabb vagy félénkebb. A tanár ezt koordinálja. Egy idő múlva összeszokik a csoport és megtanulnak együtt tanulni, egy idő után csapattá alakul. Ehhez idő kell és türelem, valamint nem feladni az angol tanulást. Ez ismét megmutatja, milyen életszerű egy csoportban tanulni, hiszen az életben is ez van és nem vagyunk egyformák.

Mindegyik tanóra más, sosincs ugyanolyan óra. Egyik órán több nyelvi elemet tanulsz, a másikon kevesebbet, amennyit be tudsz fogadni, hisz nem a gyorsaság és a mennyiség számít, hanem a minőségi tanulás. Valamint a tanulás nem lineáris. Van, amikor jobban észre veszed magadon a fejlődést, van amikor kevésbé. Ettől még folyamatosan fejlődsz és egyre fejlettebbek lesznek a készségeid, egyre többet tanulsz.

A másik nagyon gyakori gondolat: „haladni akarok, mert gyorsan meg akarok tanulni angolul, nem akarok másokra várni”. Ha ilyen tanuló vagy, akkor dolgozz ezen, mert ahogy említettem az élet részben erről szól: a toleranciáról. Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amikor nem megy úgy az órai tanulás, ahogy szeretné, mert éppen nincs olyan passzban, vagy bármi miatt éppen akkor sokat hibázik, vagy van, aki lassúbb alapvetően. Neked is jól esne, ha megvárnának órán. Valamint feltételezem annak is örülnél, ha egy anyanyelvivel beszélgetve ő is megvárna téged. Hogyan várod el tőle, hogy megvárjon, ha te sem akarod megvárni a társadat órán? Illetve ahogy már említettem csak előnyöd származik ebből, hiszen tanulsz, ismételsz.

Összefoglalva a csoportos tanulás előnyeit:

  • Kommunikációt, szocializációt tanulunk, melyre az élet minden területén szükség van, nem csak az angol órán.
  • A kommunikáció teljes egészében angolul zajlik.
  • Minden interakció, spontaneitás, ami a tananyagon kívül van, szintén angolul folyik, így sokkal életszerűbb.
  • A gyakorlás előtt a tanár teljes magyarázatot ad és csak azután engedi gyakorolni, miután az értés létrejött.
  • A mély értés hatékonyabban és hamarabb kialakul.
  • Sok szabad kommunikációs gyakorlatra van lehetőség, ami rugalmas. Bármilyen éppen oda nem illő tananyag elővehető, ha szükséges.
  • A tanár minden hibát javít ott helyben és ebből mindenki tanul.

Tehát mindenképpen a csoportos tanulás a leghatékonyabb, ezt válaszd. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a te angol tanulásod kizárólag tőled függ, senki mástól. Ha részt veszel a tanórákon, otthon tanulsz, ismételsz folyamatosan, akkor sikeres nyelvtanuló lehetsz. A csoportmunkán, csapatmunkán keresztül pedig egy csomó pozitív hatás ér téged.

One thought on “Csoportos vagy egyéni angol tanulás?

Comments are closed.