Csak úgy lehet megtanulni angolul, ha a tanár “leadja” a nyelvtani szabályokat, szavakat órán és ezzel kész is?

Ha ez így működne, a magyarok 90%-a beszélne angolul, és nem lennének kezdő diákok, de ma is nagyon sok van. Ma azonnali szolgáltatásokhoz vagyunk szokva. A nyelvtanulás nem egy azonnali szolgáltatás olyan szempontból, mint például amikor elmész a boltba és megvásárolod, amit szeretnél, vagy a fogorvosnál megcsinálják a fogadat ott helyben. Noha a tanulás órán történik helyben, az elsajátításhoz idő kell. Bár már 1-2 hónap alatt sokkal több eredményt lehet elérni a beszéd centrikus módszerrel, mint manapság az iskolák, nyelviskolák 95 %-ban tartott magolós tanfolyamain. Nap, mint nap tapasztalom a tanulóimmal, akik részese a tanórának, így fejlődnek ugyanis a nyelvi készségeik. Nem egy tanóra után fogod elkezdeni használni az adott nyelvi elemet. Egy nyelvtanfolyamon a tanár feladata nem az, hogy „leadja az anyagot” és „átvegye a könyvet” bizonyos mennyiségű óra alatt.book-25155_1280

Egy tanórán készségfejlesztésre van szükséged. Az igazi tanulás az, ami órán történik és nem tanórán kívül, ahogy már említettem. Órán fejleszted a készségeket, első sorban a hallás utáni megértést és a beszédkészséget. Nagyon sok tanulóm mondja, hogy ő vizuális típus. Ez azért van, mert nem hallgatott és beszélt eleget. Ez nem „típus”, hanem megfelelő készségek fejlesztésének a kérdése.

A beszédkészség pedig a célnyelvvel, az angollal fülön keresztül alakul ki. Először hallgatunk, utána az értésen keresztül elkezdünk szavakat – mondatokat beszélni, majd egyre többet és többet, majd kialakul a beszédkészség. Ez a bizonyos nyelvi elemek, szókincs ismétlésével alakul ki. Ha ezt kizárólag az angol nyelven keresztül folyik, kialakul az automatizmus és folyékonyan fogsz beszélni anélkül, hogy gátlásaid lennének. Ha ezekhez bármiféle „segédeszközt” használsz, mint például a szótárazás, fordítás azzal csak hátráltatod magadat, megállsz a fejlődésben. Azt hiszed, tanulsz vele, de valójában nem, csak szótárazol. Mert ez nem fejleszt semmilyen készséget sem, nem visz előre.  

Órán jó sztorikon, kép sztorikon keresztül tanulod meg adott nyelvtanokat, szókincset, szituációkat a nyelvvel együtt. Nem szétválasztjuk a nyelvtant és a szókincset a nyelvtől, ahogy a tanfolyamok 95 %-án! Először prezentálom, utána a tanulók elmondják kérdés–válasz formájában, vagy eljátsszák azt. Tehát a tanulók beszélnek az óra 90 %-ban. Ismétlik az adott nyelvi elemet, szituációt, ezzel tanulva a nyelvet élő környezetben és jó hangulatban. Ezért is hatékonyabb sokkal csoportban tanulni, ahogy már korábbi cikkemben kifejtettem.